Klar med egne låter og improvisering: – Hvis vi hadde spilt ti konserter på rad, hadde ingen av dem blitt like

Til helgen er det duket for blueskonsert i Spira, med både lokale og tilreisende musikktalent. Arne Skage Jr. og Joe Rusi tar med seg et bunnsolid band, hvor vi blant annet finne den eminente keyboardisten Tor Einar Bekken.

– I sommer spilte vi sammen på en bluesfestival. Det var en kjempesuksess, og masse folk som kom, forteller Skage Jr. som da tenkte at det ville vært gøy å få til en lignende opptreden i Flekkefjord.

Han invitert derfor det som i utgangspunktet er hans band til Spira. I forkant av konserten har han valgt å trekke frem keyboardist og pianist Tor Einar Bekken, som er godt kjent i norsk blues.

– Han er en profilert artist i sitt eget virke. Bekken har gitt ut en haug med plater, og har vunnet mange priser. Kanskje den beste New Orleans-pianisten i landet, om jeg skulle sagt det selv, fortsetter Skage Jr.

Stilmessig passer pianisten også veldig godt til blues-typen «Gumbo» som både Skage Jr. og Rusi er godt kjent med fra før.

Egne låter

Noe som skiller denne gjengen fra mange andre i blues-sjangeren er at de opptrer med eget materiale. Publikum vil nok også få en følelse om at det som skjer under konsert er spesielt for den opptredenen.

– Vi har egne låter. Det finnes mange bluesband, men flere av dem spiller standard blueslåter. Det er ikke noen av oss, forklarer Skage Jr.

– Ja, vi brenner for samme type musikk, men vi er veldig forskjellige. Vi bringer hvert vårt til scenen, og det synes jeg er kjempekoselig, legger Rusi til.

Improvisasjon og spontanitet

Når musikerne entrer scenen sammen kan publikum forvente en helhetlig opptreden, som også innebærer en grad av improvisasjon.

– Litt av greien er at vi er innøvd, samtidig som vi ikke fastlåst til det vi spiller, forklarer Bekken.

Det er også en stor grad av spontanitet som ligger til grunn i opptredenen deres. Den kommer av mange års erfaring kombinert med litt felles øving i forkant av konserten.

– Hvis vi hadde spilt ti konserter på rad, så hadde ingen av konsertene blitt helt like. Jeg kunne aldri ha jobbet i en sektor hvor arrangement er helt fastlåst, hvor man er nødt til å spille det samme gang på gang, legger han til.

Bunnsolid band

For å unngå at opptredenen skal bli for fastlåst, har de med seg to flinke musikere fra Stavanger opp på scenen. Stein Inge Brækhus skal spille trommer og Øyvind Grong vil være på bass, tuba og sang.

– De er et sterkt fundament som gjør at vi andre bare kan ligge å flyte fordi det er så bunnsolid, sier Bekken.

Nå gleder musikergjengen seg til en skummel konsertkveld på fredag den 13. oktober. De har selv troen på at det blir en litt annerledes kveld med mye energi og god musikalsk kvalitet.

Alltid gøy på Spira

Bekken har aldri spilt på Spira før, men trives godt på nye plasser og ser veldig frem til å opptre der til helgen. De to andre er litt mer vant med å opptre der, men det er fremdeles noe de gleder seg mye ekstra til.

– Det er veldig spesielt. Jeg husker hvordan det var i det gamle kinobygget. Det er klart det er en veldig fin opplevelse å spille på Spira, forklarer Rusi.

– Helt uten at jeg har noen aksjer noe sted, så er jeg helt enig, legger en lattermild Skage Jr til.

Jobber mye med egen musikk

Utenom å forberede seg til konsert er musikerne også travle med å spille inn nye plater. Både Skage Jr. og Rusi er, til tross for å være på ulike steder i innspillingen, godt i gang med sine nye verk. Bekken slipper nye plater stadig vekk.

– Jeg er ikke helt sikker på hvor mange låter jeg har sluppet i år egentlig. Grunnen til at jeg legger ut så ofte er fordi jobben min på NTNU gir meg mulighet til å gjøre så mye opptak jeg bare vil, forklarer Bekken.

Pianisten jobber som professor på NTNU i Trondheim. Han trenger ikke å betale for studio, og benytter seg derfor ofte av muligheten til å spille inn nye verk.

GLEDER SEG: Skage Jr og Rusi synes alltid det er gøy å opptre i Spira. Bekken, som kommer for første gang, gleder seg også. Foto: Andreas Vikøren

Musikk for de eldre?

Blues er gjerne ikke den mest populære musikksjangeren blant dagens ungdom. Musikerne merker hvilken aldersgruppe som er best representert i publikum, men mener fremdeles at det er yngre som også er interesserte.

– Av og til føles det litt som om vi er på pensjonisttreff. Det er mye gråhårede hestehaler, men vi ser jo at yngre mennesker også liker denne sjangeren, sier Skage Jr.

– Det er litt forskjellig da. Noen ganger det dukker opp yngre folk også. Særlig utenfor festivalsegmenter treffer vi på yngre publikummere, så de finnes absolutt, legger Bekken til.

Rusi mener blues er en musikksjanger som er litt vanskeligere å forstå seg på. Det er derfor gjerne slik at man bør ha hørt ekstra mye musikk før man blir hekta på denne sjangeren.

– Men som nevnt innledningsvis hadde vi en fantastisk opplevelse tidligere i sommer. Vi spilte på en dag det var landskamp og strålende sol, alt talte imot at folk skulle komme, forteller Rusi.

På bluesfestivalen ble de møtt av et folkehav, da billettene var utsolgt og flere yngre mennesker sto klare ved scenen.

Rusi og to blad Skage ( review Spira, Flekkefjord 13.05.22)

PÅ SAMME SCENE: To av landets beste bluesmusikere kommer fra Flekkefjord. Fredag var Joe Rusi og Arne Skage jr. på samme scene i Spira. Foto: Tor Magne Gausdal



Tor Magne Gausdal

Skal man oppleve blues fra øverste hylle må man til Flekkefjord. Der bor nemlig to av landets ypperste bluesartister.



Når Arne Skage jr. og Joe Rusi setter seg fore å invitere til konsert, kan det ikke bli annet enn strålende. Det gjorde de i Spira fredag kveld og overgikk alle forventninger selv om de var skyhøye.

Stemningen var det ingenting å si på. De som ikke klarte å sitte stille på stolen fikk anledning til å bruke det lille som var av dansegulv. Andre klappet og hojet i lettere ekstase over det man fikk servert fra de to musikerne. To fantastiske musikere laget en fullkommen blueskveld for de rundt 120 gjestene.



Joe Rusi og Arne Skage

Nytt materiale

Rusi og Skage ga publikum akkurat det de var kommet for, en blueskveld man vil huske. Rusi presenterte mye nytt materiale som vi kanskje vil få gleden av å kunne lytte til i de tusen hjem om en stund.

– Det kommer nok noe om en stund, kunne Rusi fortelle til Agder.



PÅ ØVERSTE HYLLE: Joe Rusi er en bluesmusiker på øverste hye i norsk musikkliv. Rusi sysler med nytt album, skal vi tro ryktene. Foto: Tor Magne Gausdal

To blad skage

Skage er helt utrolig. Det er få som behersker slideteknikken som den mannen. Når han finner fram sin bottleneck er det ingen som når han langt opp på leggen.


INGEN SOM ER I NÆRHETEN: Når Arne Skage jr. fr sin bottleneck på venstre lillefinger er det ingen som er i nærheten av hans ferdigheter. Foto: Tor Magne Gausdal

Arne Skage jr. har vokst opp med musikk. Pappa, Arne Skage sr. har gjennom en eller to generasjoner vært toneangivelde i byens jazzmiljø. Fredag var både senior og junior på scenen.

Senior viste at han tross sine 80 år fremdeles har musikken godt under huden og heller ikke har gemt hvordan man trakterer en trompet. Det ble et flott musikalsk øyeblikk med to blad Skage på scenen.


SENIOR OG JUNIOR: Junior fikk med seg senior på scenen. Tross sine 80 år har senior på ingen måte glemt gamle kunster. Foto: Tor Magne Gausdal

Glemte tubaen

Når man kommer til Sira for å spille tuba, er det definitivt en fordel å ha den med. Tubaist Øyvind Grong er en av de få som lever av å spille tuba. Men den hadde han rett og sett glemt. Et instrument man ikke veldig lett overser i farten.


FIKK LÅNE TUBA: Øyvind Grong som klarte det kunststykke å glemme tubaen sin, fikk heldigvis lånt en. Grong spilte også bass i Skages band. Foto: Tor Magne Gausdal

Heldigvis fantes det en ledig tuba i Flekkefjord fredag kveld som reddet Grung ut av misæren. Grong spiller for øvrig også bass. Den hadde han heldigvis ikke glemt.

De to artistene hadde med seg hvert sitt band. Rusi hadde med seg Daniel Hinderaker på trommer og Brynjar Blomvik på bass.

Skages band besto av Stein Inge Bræhus på trommer og Øyvind Grong på bass/tuba. Rusi og Skage delte på den eminente bluesmusikeren Inge Svege som trakterte tangentene som få andre kan. Arne Skage og Joe Rusi leverte varene. Varer vi gjerne hører igjen og igjen.


Live Review Hamar Bluesklubb 27.11.21

foto : Hanne Fossum

Louisiana toner varmet Gregers Live
Flekkefjord sine store bluessønn Arne Reidar Skage Jr., gjestet Hamar Bluesklubb den siste lørdagen i November. Han ga ut sin debut LP i Februar i år som heter "procrastination blues". Platen inneholder 8 spor, noen er spilt inn i New Orlèans. Med seg til eftasblues (27.11.2021) har han et norsk stjernelag, to av dem bidrar på LP-platen. Trommeslageren er en gammel ringrev fra Stavanger, Stene Osmundsen, på bassgitar rutinerte Atle Rakvåg fra Sarpsborg, å på piano og sang finner vi Tor Einar Bekken fra finnskogen, nå bosatt i Trondheim. Hovedpersonen Arne Skage Jr., spiller strålende varm slide gitar og synger nydelig krydder fra hovedstaden i Louisiana, New Orlèans.



New Orlèans i Hamar
Arne Skage Jr. gjestet Gregers Live en sen høst dag. Gitaristen var tidligere i år på vår Sommerscene sammen med sin følges venn, pianisten Reidar Larsen. Og det er først nå Arne Skage Jr. reiser rundt på en lite norgesturnèe. Moro han har fått med seg trygge gutter på de andre instrumentene. Stene Osmundsen spilte trommer og perkusjon som Zigaboo Modeliste eller Smokey Johnson, som er en særstil av rytmene i louisiana musikken. Da var det enkelt for Atle Rakvåg på bassgitaren. Her ga Arne Skage Jr. tillit til bassisten om å kline til med nydelige solo partier, sånn som rytmene i gulf staten skal låte. Arne Skage Jr. vartet opp med alle låtene fra "procrastination blues". Mange gnistrende soloer på slide gitaren, en Dialtone (merke på gitaren). Spilte også på Stratocastere stemt i forskjellige durer. Mitt i settet ga Arne Skage Jr., sang jobben til Dr. Bekken. Han ga oss to låter av kjente og ukjente piano ikòner. Først Buster Pickins sin "sweet hattie green", vi fikk en herlig historie om Buster Pickins fra hans turnèer på 1930-40 tallet i Amerika. Og Dr. Bekken hyllet legenden Professor Longhair alias Roy Bird, som ville fylt 100 år i fjor. Arne Skage Jr. hyllet også sine favoritter fra krydder byen, Clifton Chenier, Leslie Blackshear Smith og Steve Conn. Publikum satte virkelig pris på en annen type blues enn standarden. Moro at Arne Skage Jr. har satt sitt merke på denne formen for krydder blues.

Bekken , Skage, Osmundsen, Rakvåg

foto : Hanne Fossum



Takk til lydteknikker Morten Melby for flott lydbilde.
Takk til Dagligleder Jørn Nielsen for ypperlig arbeid før, under og etter konserten.
Takk til styremedlemmer og frivillige for all hjelp foran, under og etter arrangementet.



Blå hilsen
Dag i Hamar Bluesklubb


https://hamarbluesklubb.no/konsertomtaler?fbclid=IwAR3jA_dON8jOrDwrJUYRgQzVsWg8IQdPj8AcRRIO5s0YkrS8Xe2nvTihWrc

Live Review Jæren Bluesklubb 6. mai

JÆREN arne 3.jpeg

Skage 6 mai

Funky og friskt pust ifra Skage'n fra Flekkefjord og hans umåtelig dyktige kjendis band! Etter 30 år som gitarist, kom endelig Arne fremst på scenen. Debutalbumet har fått gode kritikker overalt, og låtene levde virkelig opp til alle 5’erne og 6’erne. Publikum storkoste seg.

Publisert: 07.05.2021 22:17 Sist endret: 08.05.2021 09:40 Forfatter: Ole Christian Wold Haavik

Splitter nytt debut album med respektable og ultradyktige musikere fikk oss som var neddopet av koronasøvnen til å blomstre denne maidagen. Livebandet bestod av Arne Skage sang og gitarer, Tor Einar "DR." Bekken piano og sang, Øyvind Grong; Bass, Tuba og sang og Stene Osmundsen Trommer.

Arnes reportoar var utsøkt sammensatt av musikk som fikk oss alle i en varm og god stemning. Han leverte låtene med småhistorier og erfaringer i mellom slik vi liker det best. Det var herlig å oppleve hvordan dyktige og erfarne musikere får oss til å kose oss en hel kveld. 

Av høydepunkter kan nevnes; Tuba!, trekkspill, Dr.Bekkens egne supre låter og Arnes funky-world-delta groovy musikk. Og så åpnet Time kommunes egen ordfører Andreas Vollsund konserten med en hilsen!

 

 

Live review Avisen Agder 16.04.21

Spilte fletta av covid-19

Skage01.jpeg



ENDELIG SOLO: Fredag kveld kunne Arne Skage omsider avholde sin releasekonsert på sitt eget soloalbum «Procrastination Blues». Foto: Tor Magne Gausdal

Tor Magne Gausdal

17.04.21 13:23 Avisen Agder

https://www.avisenagder.no/spilte-fletta-av-covid-19/s/5-99-1018139


Spira var utsolgt og stemningen på topp da Arne Skage jr. endelig fikk anledning til å gjennomføre sin releasekonsert.

Albumet «Procrastination Blues» kom ut i begynnelsen av februar. Det var ikke tiden for noen lansering. Men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves.

Endelig alene

Etter å ha deltatt på et syttitalls ulike plateinnspillinger sammen med store bluesnavn, syntes Skage det var på tide å gå solo. Det var i og for seg ikke for tidlig.

I bluesmiljøet regnes Skage som en legende. Heldigvis er det en høyst levende legende og han kommer fra Flekkefjord. Det er det grunn til å være stolt av.

Konserten ble utsatt et par måneder. Men det skulle bare mangle med en slik tittel på albumet.

Releasekonserten inneholdt i all hovedsak hele albumet. Et album som har fått strålende kritiker, og man snakker sågar om «Spelemannprisen».

BILDESERIE

Gitaren ble etter sigende en del av Skage mens han vokste opp i Kvinesdal. Etter hvert må instrumentet ha blitt en forlenget del av kroppen. Det er få her i landet som trakterer strengeinstrumentet på en bedre måte enn Skage.

Albumet er for det meste spilt inn i New Orleans. Blues nytes tross alt best live. Derfor ble fredagens konsert av det aller ypperste slaget.

– Det var veldig mange kjente her, så det var et fantastisk publikum. Jeg koste meg etter hvert, for jeg var forferdelig nervøs, sa Skage til Agder.

Skage10.jpeg

LOKALT BAND: Bandet Skage hadde fått med seg besto av Sven Eivind Stakkeland på piano og trekkspill, Stene Osmundsen på trommer, Inge Svege på keyboards og Øyvind Grong bass og tuba. Foto: Tor Magne Gausdal

Lokalt band

Bandet Skage hadde med seg var også plukket på øverste hylle.

Stene Osmundsen på trommer er kjent fra The September When, Ingenting og Mr Jones. Flekkefjæringen Inge Svege på keyboards kjenner vi fra Radiofantomene, Heltan og Mr Jones, Øyvind Grong bass og tuba! Er fast medlem av Stavanger symfoniorkester og har også spit med Morten Abel-orkester. Alle vel bevandret gjennom mange år i sjangeren.

Sven Eivind Stakkeland fra Kvinlog er det yngste medlemmet av bandet. Stakkeland imponerte som en bortimot komplett bluespianist.

– Ja, det er rart det der. Jeg trives utrolig godt med bluesmusikk, fortalte Stakkeland til Agder.

Svege kunne forresten annonsere at Mr. Jones visstnok er på vei tilbake om ikke så altfor lang tid.

Utsolgt

Skage og bandet har hatt flere bookinger rundt omkring i landet som har bitt utsatt eller avlyst.

På et eller annet tidspunkt vil resten av bluesnorge få besøk av det ypperste vi har på feltet. I tillegg håper vi på at anledningen byr seg for et fullsatt Spira i bluesens tegn.

Spira var utsolgt fredag kveld. Det betyr ikke at det var fullt. Det var kun 100 personer til stede. Det er maks antall publikum man har lov å ta inn i disse tider.

– Spira er ikke helt tilbake der den var dessverre. Vi har jo plass til over 360 personer her, sa Skage.

Vi får håpe det er en begynnelse.

Folk storkoste seg etter et år med konserttørke. En bedre start på en forsiktig åpning av samfunnet kunne man ikke fått.

Skjermbilde 2021-04-27 kl. 20.12.26.png

Review Blues Blast Magazine (US)

https://www.bluesblastmagazine.com/issue-15-15-april-15-2021/


 Featured Blues Review – 

Skage – Procrastination Blues

Slide Productions

www.skage.com

8 songs – 32 minutes

Procrastination Blues is the debut solo album from Norway’s Arne Skage, who has stepped into the limelight after serving 30 years as the guitarist for Reidar Larsen, himself one of the leading lights in the Norwegian blues scene. Skage has also contributed to nearly 70 albums by a variety of different artists. And, as one might expect from someone with that kind of background, Procrastination Blues is an absolute delight, channelling a deep Louisiana vibe from the album’s opening track, “Dressed Up To Get Messed Up”. It is followed by the title track, which sounds like something JJ Cale would have produced if he had spent much time in New Orleans, with superb fiddle from Jonno Frishberg and lovely slide guitar from Skage.

The basic tracks on the album were recorded in both in New Orleans and Flekkefjord (with overdubs apparently “done all over the place”), with a wide variety of different musicians, but Procrastination Blues maintains a singular thematic uniformity thanks to Skage’s vocals and guitar, the consistently high quality of the songwriting (primarily by Skage and Leslie Blackshear Smith or by Skage alone – the sole cover on the album is Steve Conn’s “Famous”) and by the excellent engineering and mixing (again by Skage).

Skage sings in an engagingly rough and road-worn voice, hinting at a slightly cleaned-up version of Dr John on the wonderful second-line groove of “King Of The Hill”, replete with tuba from Dr. Bekken, and his guitar playing is first class throughout, turning in a series of short but tasty solos and clever licks that serve the song (and these songs are well worth serving). Skage plays standard and slide guitar, lap steel, baritone guitar, mandocaster and resonator as well as adding bass on “King Of The Hill” and percussion on various tracks.

The closing track, the instrumental “River Road” nods towards one of Skage’s primary slide influences, Sonny Landreth, while the funky “Soul Food Mama” is a co-write with the great slide guitarist, Roy Rogers.

The core band providing masterful support to Skage includes Terence Higgins on drums and percussion, John “Papa” Gros on piano, Hammond B3 and Wurlitzer and René Coman on bass. They are joined at various times by Reidar Larsen on piano, Lars Christian Narum on Hammond B3, Atle Rakvåg on bass, Jonno Frishberg on fiddle, triangle and accordion, Steve Conn and Arve Håland on accordion, Erica Fall, Leslie B Smith, Tricia Bouttè, Thale Log Skage, Joe Rusi, Inge Svege, Daniel Eriksen on background vocals, Dr. Bekken on tuba, and Knut Hem on drums. Together they create a glorious mess of sound that instantly transports the listener to the musical swamps of Louisiana.

Procrastination Blues is a relatively short album but there isn’t a wasted note on it. It works both as a standalone album and as a love letter to the region that has provided Skage with limitless inspiration over the decades. It may have taken Skage over 30 years to release his first solo album but let’s hope the next one is released more promptly. Wonderful stuff.

Reviewer Rhys Williams lives in Cambridge, England, where he plays blues guitar when not holding down a day job as a technology lawyer or running around after his children. He is married to an American, and speaks the language fluently, if with an accent.

Interview Blues News #118 2021

BN skage.PNG

Arne Skage har vært en av Norges mest markante bluesgitarister i mer enn 30 år. I disse årene har han vært Reidar Larsens faste følgesvenn, og han kjennes også bak artister som søskenduoen Eriksen og Jørn Hoel. De siste årene har han dessuten stått frem som en dyktig plateprodusent for blant andre Joe Rusi og Daniel Eriksen, og inspirert av hva han fikk til for dem har han endelig tatt bladet fra egen munn. Hans svært så New Orleans-dynkede og greasy bluesalbum «Procrastination Blues» tok kanskje ikke 30 år å lage, men det tok så mange år å bli klar.

TEKST: JOHNNY ANDREASSEN • FOTO: VIVIAN VALENTE

På telefonen fra Flekkefjord der han bor forteller Arne om forventningene han har til sitt første soloalbum som ble sluppet både digitalt og på vinyl tidlig i februar. Albumets tittel spiller litt på hvorfor det har tatt så lang tid å komme frem til denne debuten. Procrastination er ordet for utsettelse på engelsk/amerikansk. Han har hatt sin egen karriere på vent. Lenge.

- Livet har vært veldig hektisk å få til å gå opp. Når du har familie så er det grenser for hvor mye du kan drive med selvrealisering. Det å ha en jobb, tre unger og hele den greia. Det har tatt tid å utkrystallisere essensen i hva jeg står for musikalsk, før jeg kunne komme med noe på egen hånd, forklarer han de 30 årene med.

- Så er det dette med selvtillit til å stå frem alene. Jeg har jo fulgt Reidar i alle år, og var med en fantastisk vokalist, Rita Eriksen i duoen Eriksen og med Jørn Hoel i en periode. Når du jobber med folk som er så sabla gode til å synge og ta kontrollen som kreves for å være artist i eget navn, så blir du veldig selvkritisk til det du har å komme med selv. Derfor jeg har tatt tak, de siste 2-3 årene, for å jobbe med min egen vokal. Det har tatt tid å få den til sånn at jeg kan stå frem med den, innrømmer han. Han skjønte at tiden etter hvert ikke var på hans side, og ga gass.

- Nå når ungene har flyttet ut så er det enklere å bruke tid på mitt eget. Du vet når jeg har reist rundt med Reidar hver eneste helg fra tidlig om våren til sent på høsten så er man litt nedkjørt når man skal begynne å pusle med sine egne greier, og så kommer plutselig våren igjen og det er bånn gass ut og spille igjen hver eneste helg, forteller han. - Det har i perioder vært mangel på ikke bare selvtillit eller det å få utkrystallisert seg selv tydelig nok, men også mangel på energi. Men på et eller annet tids

punkt skjønte jeg at hvis jeg skal rekke å få realisert meg selv før jeg blir for gam mel så må jeg gjøre det nå. Jeg har jobbet mye med andres plater opp gjennom, og de siste 10 årene har jeg produsert en del, og jeg ser hvor mye jeg legger av meg selv i produksjonene. Så da tenker jeg: Fader – hvorfor ikke bruke noe av den energien på mitt eget, liksom? Så slapp jeg singelen «Gris gris» for å teste vannet, for å se om jeg kunne «gå på det». Tilbakemeldingene jeg fikk ga meg den nødvendige boosten jeg trengte for å gå videre og lage en hel plate. For jeg har all den kompetansen man kan ønske seg, det mangler ikke på det, føler jeg. Det har mer vært det å finne en retning på det jeg ville gjøre, finne et uttrykk. Den Louisiana-plattformen jeg står på har på en måte vært der helt siden jeg så Little Feat på Rockpalast fra Tyskland i 1977. Jeg har lett etter «hva er dette for noe», og alle tråder jeg har funnet har havnet

opp i New Orleans. Da ble denne plata så riktig for meg å gjøre nå, forteller Arne lidenskapelig.

Norsk musikk og røttene vi har i folkemusikken er nokså annerledes enn den musikken vi finner i smeltedigelen i New Orleans. Den «greasy» faktoren i musikken fra zydeco til cajun til R&B, jazz, swamp-blues og mye annet har trukket til seg store artister som Tom Waits, Tony Joe White, Sonny Landreth og Dr John opp gjennom musikkhistorien. Arnes reise sammen med Reidar Larsen har hatt en fellesnevner i New Orleans, men likevel skiller musikken deres seg ganske mye fra hverandre. Reidar med sin piano blues, boogie woogie og Chicago-shuffle. Arne med sin mer sydende blues, som du har hørt gjennom hele historien til Dr John og på Daniel Eriksens og Joe Rusis seneste Skage-produserte album.

- I bluesmiljøet i Norge har du Reidar, så klart, og også Dr Bekken som holder på med sånne ting, og til dels Daniel Eriksen. Reidar er veldig fan av Champion Jack Dupree og til dels Professor Longhair. Han er ikke så rendyrket New Orleans/Louisiana som det jeg gjør kanskje, der Chicago-influensene kommer inn i hans musikk. Vi reiste over til USA sammen i 1991 Reidar og jeg, var der i 10 dager, og det ble en veldig stor influens både for han og meg. Jeg var blant annet i kontakt med Sonny Landreth og lærte meg alle triksene hans før han ble en størrelse som Eric Clapton begynte å ringe til. Jeg var der han spilte inn sine første soloalbum, og det var utrolig morsomt å få være med på.

Blues i Flekkefjord

Arne har lenge vært en ensom svale i bluesens ånd hjemme i Flekkefjord, nå sammen med Joe Rusi, som har fått en høy stjerne både lokalt men også blant blueskjennere landet rundt.

- Det første bandet jeg var med i gjorde Little Feat-låter og soul-ting, så det startet jo der i Flekkefjord. Men så flyttet jeg jo vekk fra stedet til Stavanger før jeg kom tilbake for 15 år siden. I Stavanger traff jeg på mange forskjellige musikere, blant annet Reidar. Det er nok ikke noe bluesmiljø i Flekkefjord. Det er jeg og Joe Rusi som holder på, og Joe har fått en høy stjerne her på sørvest-landet, ihvertfall. Jeg driver med booking på kultursenteret her i Flekkefjord og har forsøkt meg på noen blueskvelder og sånn, og det har vært litt varierende suksess på det. Men vi prøver hvertfall.

Gode tilbakemeldinger

Arne Skage har fått gode tilbakemeldinger på platedebuten sin fra flere hold. Tittelsporet «Procrastination Blues» stikker seg ut som en cajun-inspirert J.J. Cale-variant. Han omtaler selv sin platedebut som farget av New Orleans gate-funk.

- Det er mye gate-funk i stilen på plata sånn jeg ser det. Det er vanskelig for meg å konkret forklare hva musikken på mitt debutalbum er laget av, bortsett fra at det er alt som jeg finner som er bra i New Orleans og Louisiana.

New Orleans er en smeltedigel der indianske elementer har møtt den svarte musikken, det latinske og den rockete bluesen siden 50-tallet. Det er vel riktig å si og påpeke at Arne er en av dem som har imponert mest i å ha klart å hente hjem den innerste sjelen av New Orleans. Som har løst koden, prøver vi oss på overfor Arne. Og lurer på hvordan de musikerne han har brukt i New Orleans, som er fra øverste hylle på den andre siden av dammen, reagerer og kommenterer det han gjør. - Musikalsk var det full klaff allerede da

vi gikk i gang med Joe Rusi sine plater, som er litt i slekt med det jeg gjør. De ga full aksept og respekt med en gang overfor meg. Det var veldig betryggende, for det er jo litt som å selge sand i Sahara når du som nordmann kommer inn til New Orleans for å gjøre deres musikktradisjoner. Da skal du i alle fall vite hva du gjør. Men jeg opplevde å bli tatt imot med åpne armer. De skjønte at jeg kan historikken deres og at jeg kan kodene og musikkarven deres. Jeg har hatt jevnlig kontakt med flere av musikerne jeg har blitt kjent med i New Orleans de siste seks årene. John «Papa» Gros var over her i 2019, før koronaen, der jeg ordnet en liten turné for ham på ferie her. Leslie B. Smith

har vært her flere ganger, hun er en hel historie for seg selv. Det å ha folk som er så dypt inne i materien av musikken i New Orleans, som går god for oss der borte, er gull. Det gir meg aksept. Trommeslageren jeg bruker på min plate er den samme som vi brukte på Daniel sin EP. Han kom opp fra gate-funken med blant Dirty Dozen Brass Band. Han skjønner akkurat hva jeg ønsker å få til når jeg bare gjør hint i studio, og jeg må klype meg i armen når vi sitter og diskuterer og han forteller at han neste dag skal jobbe med Don Was. Det er ganske heftig rett og slett, innrømmer Arne. - Det er ikke noe stjernenykker eller blærete folk i New Orleans musiker kretser!

Rytmiske nyanser

- Kunne norske musikere gjort det du har fått hjelp med fra stjernemusikerne i New Orleans, tror du?

- Det er jo vanvittig mange flinke folk i Norge med masse kunnskap. Men spesielt på trommefronten, og jeg har spilt med mange av de beste New Orleans-aktige trommeslagerne her i landet, superflinke alle sammen, har de et rytme-spekter i New Orleans som har så mange flere nyanser som bare ligger der. Som bare de gutta som er vokst opp der har. Så jeg opplever å gjøre det lettere for meg selv når jeg reiser over dit og får hjelp av de som har vokst opp med gate-funken i New Orleans i stedet for å prøve å forklare andre hva man ønsker å få til. Du får mye gratis da, røper gitaristen fra Flekkefjord.

- Jeg har jo et liveband her hjemme med blant annet Stene Osmundsen (kjent fra The September When) på trommer, og han har jo på mange måter en parallell historie med meg smaksmessig. Når jeg forteller ham hva jeg liker så er han der med en gang, ikke noe å lure på det. Men han har vokst opp i Norge med sine preferanser og spilt i popband. Det er ikke gitt at han har gått ut den New Orleans- -løypa helt da.

- Det er vel den greasy greia du snakker om nå?

- Ja det er et begrep som er ganske dekkende, at du skjønner hva det går i, at det er greasy. Litt «slippery», litt løst, litt falleferdig, men det henger i hop. Hvis du ikke har den ekstra valøren der så hjelper det ikke hvor flink du er rent teknisk. Da er det en smaksopplevelse, en overtone, som mangler.

Jeg har ikke tatt ut mine følelser overfor denne musikken, som har sine røtter i New Orleans og Louisiana, før nå. Det har vært min indre sjel så lenge, et levd liv i musikken for meg. Kanskje ikke så mange i Norge har et nært forhold til min musikk som de har til annen tradisjonell blues, men den gjør noe med deg, forteller Arne Skage engasjert.

Dr John

På albumet har du låta «Gris gris», som nok får mange til å tenke på Dr John bare i tittelen. Hva slags forhold har Arne Skage til Mr New Orleans, undres vi. Den store Dr John som gikk bort 6. juni 2019?

- Dr John har en stor stjerne i min musikksmak. Jeg gikk på universitetet i Oslo et par år på 80-tallet, og sommeren mellom det første og andre året spilte Dr John på Sardines. Jeg kjente jo til Dr John fra «The Last Waltz» filmen (hyllestkonsert til The Band), men ikke så veldig mye mer egentlig. Den konserten ble virkelig en øyeåpner for min del, så dagen etter trålet jeg byens platebutikker etter plater med Dr John og har siden vært en super-fan av alt han har gjort. Han er absolutt en influens i min musikk, innrømmer han åpent.

- Han har vel en X-faktor som var mer enn musikken?

- Ja er du gærn, det var hele pakka. Leslie, som jeg snakka om i stad, har fortalt meg masse historier om ham. Hun vokste opp med Dr John den gangen han var en yngre junkie og en ganske motbydelig fyr. Men de var gode venner på slutten av livet hans. Jeg har vært heldig å bli kjent med disse menneskene, for dette er ikke mennesker du kan kjøpe deg inn i, du må bli invitert. Da vi gjorde Joe Rusis plate kjente jeg bare noen få folk over nettet, men jeg opplevde at de var veldig positive når jeg sa at jeg skulle bort og lage plate. Og når den ene sa ja så sa mange andre ja, og så har du plutselig noen av de beste folka i byen

som George Porter Jr fra The Meters på bass. Da må du enten være så kald at du ikke lar det gå innover deg, eller så får du bare klype deg i armen over at det virkelig skjer. De var så fine folk!

- Betyr dette at «Procrastination Blues 2» ikke kommer til å ta nye 30 år å lage? - Nei, definitivt ikke. Jeg har drahjelp allerede ved at to av låtene som var med, men ikke nådde plata fordi jeg ikke var helt fornøyd med tekstene, er der. Jeg ble lovet hjelp ved at Cyril Neville sa at han ville skrive tekster for meg, men så fikk han ikke ut fingeren, så da ble ikke de med på plata. Han har fortsatt ikke kommet med tekster, men håpet lever! Så de låtene er der, og skal vi ta litt surdeigs-tenkning her så har jeg en greie på gang allerede, humrer han. Han vil bruke tid på å forfølge sin egen solokarriere, men han skal fortsatt spille for Reidar og lage plater med ham og er åpen for spennende jobber som produsent for andre dersom interessante tilbud kommer opp.

Nyttige erfaringer

- Du lærer veldig mye av å jobbe med andre artister! Den erfaringen jeg fikk med Joe Rusi og Daniel Eriksen ga meg mange idéer og tanker for min egen innspilling, og jeg har oppdaget nå som jeg slipper mitt eget album hvor mye jobb det er å skulle promotere seg selv. Det å skulle gjøre alt selv var en mye mer vanskelig manøver enn jeg var klar over, så om jeg skal velge å la en annen produsent produsere min neste plate, må jeg tenke litt på. Men jeg elsker å sitte og knote med disse tingene, så jeg vet ikke om jeg klarer å slippe det heller. Det er ingenting på min plate som er 35 tagninger. Jeg har valgt å bruke det spontane, så jeg har brukt de første tagningene på låtene mine, noe kanskje en proff produsent ikke ville godtatt helt. Men sånn ble det nå, du kan jo spille ting i hjel også. Men jeg ser at jeg som artist er så nedi materien at jeg ikke helt klarer å få den oversikten som jeg har hatt som produsent for andre. Man blir for involvert rett og slett, avslutter en av våre mest greasy gitarister.

Arne Skage har løst koden mange kanskje aldri helt kommer inn i og demonstrerer det godt på sitt første soloalbum. En form for blues som lett gjør musikk elskere avhengige, som et dop, når man kommer litt mer under huden på denne musikksjangeren og artistene. Å være i den ligaen som Arne Skage nå åpenbarer seg i er nærmest en musikalsk sensasjon. Martin Ødegaard har signert for Arsenal, og Arne Skage treffer New Orleans-nerven på en måte som til nå har vært forbeholdt artister fra byen i Louisiana alene. Vi nordmenn er slett ikke dårlige, selv om vi er fra en liten nasjon.

Review Nettavisen.no/torhammero.blogg.no

Arne Skage er en veteran i norsk rootsmusikk, men har som oftest spilt ei rolle som backingmusikant. Nå tar han endelig et skritt lenger fram og det var definitivt på høy tid.

13.02.21 16:48

Tor Hammerø

Har du sett bak på coveret på noen av skivene du sikkert har med Jørn Hoel, Thomas Dybdahl, Reidar Larsen eller Eriksen, så vil du finne navnet Arne Skage. Han har besjela en rekke musikalske settinger siden slutten av 80-tallet stort sett med sitt arsenal av gitarer av ymse slag. Det er sjølsagt ei spesiell grunn til at telefonen har ringt jevnt og trutt opp gjennom åra: det er både kvalitet og ikke minst sjel og ekthet i det Arne Skage (56) har å bringe til torgs.

Det skulle altså ta si tid før Skage skulle ta det endelige steget nærmest rampelyset. Han har åpenbart venta til at han mente at han hadde noe på hjertet som det var verdt å servere allmuen. Det er det så avgjort nå og "Procrastination Blues" har blitt et visittkort han kan være svært bekjent av.

Med en flott og eksklusiv vinyl - 200 eks kan raskt føre til at dette blir et solid samleobjekt - gir Skage oss åtte låter som han i stor grad er ansvarlig for sjøl på skrivesida også. Han har absolutt ingen grunn til å legge skjul på at han har ei sterk dragning mot New Orleans og den musikalske gumboen som har kommet ut av grytene der gjennom de seineste tiåra. Ingredienser som funk, soul, rhythm and blues, blues og jazz finnes i gryta og den smaker jævli godt. Her er det bare å be om påfyll.

Hvis jeg antyder at stilskapere som Dr John, Allen Toussaint og Neville-slekta har stått på lytte- og inspirasjonslista til Skage opp gjennom åra, så regner jeg med å være rimelig nært blinken som Ola Lunde snakker om fra skiskytter-VM om dagen.

Noe er spilt inn i NO og noe i Skages fysiske hjemby Flekkefjord. Det betyr at det er musikanter fra begge verdensbyene, og vel så det, involvert. Alle snakker det samme språket og er tydelig inspirert av råvarene Skage har bragt til bordet.

Skage, som synger med ei rå og ekte stemme, med et levd liv som base, tøyser ikke. Dette er ekte saker basert på et levd liv og som forteller oss nok en gang hvilket universelt språk musikk. Det groovete trommespillet på avslutningssporet med Knut Hem i den ene høyttaleren og Terence Higgins fra NO i den andre, er et godt eksempel på det.

Reidar Larsen, Tricia Boutté fra Yte Suløen, Sula og New Orleans og en rekke andre strålende sjelsfrender er med og sørger for at dette har blitt akkurat den "debuten" Skage ganske sikkert har drømt om lenge.

Review Sound guardian ( Cro) (5 points)

Skage - "Procrastination Blues" (naslovnica)

Prije samo pet dana službeno je preko Slide Production objavljen album "Procrastination Blues" glazbenika koji djeluje pod imenom Skage.

Inače, radi se o gitaristu koji dolazi iz Norveške i zove se Arne Skage. Album "Procrastination Blues" njegov je nastupni album, a u svojoj zemlji poznat je kao gitarist iz benda Reidara Larsena, Mr Blues, a poznat je iz tonskih zapisa drugih glazbenika s kojima je snimao, poput Eriksena, Thomasa Dybdahla i Sveina Tanga Wa. Da, znam, mnogima u ovom dijelu Europe to ne govori mnogo, a i ne mora, bitno je da se sada otvorila mogućnost da vas upoznam s njegovim nastupnim solo albumom.

Na istom nalazimo glazbeni sadržaj koji vas zasigurno neće razočarati, jer radi se o odličnoj americani, gdje se sudaraju različiti glazbeni utjecaji i stilovi i znalački spojeni daju odlične rezultate.

Svi ćete na prvu reći: Dr. John! A onda, kada se malo pažljivije posluša, spoznat ćete priču koja ima samo taj prizvuk, a u biti je itekako originalna i vrlo slušljiva, dražesna i plesna!

Album su odsvirali Arne Skage (vokali, gitare, bas i udaraljke) i njegova ekipa – Terence Higgins (bubnjevi i udaraljke), John Papa Gros (klavijature) i René Coman (bas) – a uz njih tu su bili i: Reidar Larsen (klavir), Lars Christian Narum (Hammond b3), Atle Rakvåg (bas), Jonno Frishberg (violina, triangle, harmonika), Steve Conn, Arve Håland (harmonika), odlični back vokali Erica Falls, Leslie B Smith, Tricia Bouttè, Thale Log Skage, Joe Rusi, Inge Svege i Daniel Eriksen, Dr. Bekken (tuba) i Knut Hem (bubnjevi). Ma, nema nikakve dvojbe, ljudi su snimili sjajan album, koji ima ama baš sve, i rep i glavu i ugođaj. Indijanska mardi gras, cajun glazbe, streetbeats, secondline, R&B i uptown funk sudaraju se i izmijenjuju u glazbenom sardžaju albuma. No, ključ cijele ove glazbene priče ogleda se u šarolikom New Orleans glazbenom stilu. Što je toliko čujno i očevidno da ni početnicima neće biti teško to zaključiti, a svi oni koji su malo dublje u svemu ovome, jednostavno znaju da je tu jako puno zamki. No, Skage i ekipa to sve znalački nadilaze i preskaču i donose nam doista zanimljiv glazbeni sadržaj. Na vama je da se odlučite i jednostavno krenete u još jednu sjajnu glazbenu avanturu.

PREPORUKA:
Iako se radi o nastupnom albumu, nekako sam na prvu stekao dojam kao da ovog glazbenika i njegov rad dobro poznajem, to je zapravo priča koja će tek dobiti svoj, nadam se, puni "šus".

"Procrastination Blues" glazbenika Arne Skagea apsolutno preporučujem svima, i vrsnim znalcima i onima koji su tek otkrili ovaj glazbeni stil. Ovo je pravi album za sve!

google translate : Just five days ago, the album "Procrastination Blues" by the musician, which operates under the name Skage, was officially released through Slide Production.

By the way, this is a guitarist who comes from Norway and his name is Arne Skage. The album "Procrastination Blues" is his debut album, and in his country he is known as a guitarist from Reidar Larsen's band, Mr Blues, and is known from the recordings of other musicians with whom he recorded, such as Eriksen, Thomas Dybdahl and Svein Tang Wa. Yes, I know, it doesn't say much to many in this part of Europe, and it doesn't have to, it's important that now I have the opportunity to introduce you to his upcoming solo album.

On the same we find music content that will certainly not disappoint you, because it is a great American, where different musical influences and styles collide and expertly combined give great results.

You will all say at first: Dr. John! And then, when you listen a little more carefully, you will realize a story that has only that overtone, and in fact it is very original and very audible, charming and danceable!

The album was played by Arne Skage (vocals, guitars, bass and percussion) and his team - Terence Higgins (drums and percussion), John Papa Gros (keyboards) and René Coman (bass) - and with them were: Reidar Larsen ( piano), Lars Christian Narum (Hammond b3), Atle Rakvåg (bass), Jonno Frishberg (violin, triangle, accordion), Steve Conn, Arve Håland (accordion), excellent back vocals Erica Falls, Leslie B Smith, Tricia Bouttè, Thale Log Skage, Joe Rusi, Inge Svege and Daniel Eriksen, Dr. Bekken (tuba) and Knut Hem (drums). Well, there is no doubt, people have recorded a great album, which has just about everything, and the tail and the head and the atmosphere. Indian mardi gras, cajun music, streetbeats, secondline, R&B and uptown funk collide and alternate in the musical content of the album. But the key to this whole musical story is reflected in the colorful New Orleans musical style. Which is so audible and obvious that even beginners won’t find it hard to conclude, and all those who are a little deeper into all of this simply know that there are so many pitfalls. But Skage and the team expertly go beyond and skip it all and bring us really interesting music content. It’s up to you to decide and simply embark on another great musical adventure.

RECOMMENDATION:

Although this is an inaugural album, I somehow got the impression at first that I knew this musician and his work well, it is actually a story that will just get its, I hope, full "shush".

I absolutely recommend "Procrastination Blues" by musician Arne Skage to everyone, both to top connoisseurs and to those who have just discovered this musical style. This is the right album for everyone!

Review Bluesnews.no Dec. 2020

cover procblues.jpg

BBBBBB

BN117 - DESEMBER 2020

16.12.2020 JOHNNY ANDREASSEN

En plate som vokser veldig med litt lytting

Jeg hører den samme sterke kjærligheten til amerikansk roots i musikken til Reidar Larsens mangeårige slide­gitarist Arne Skage, som det jeg mange ganger har hørt fra Jonas Fjeld. Bare at Jonas Fjeld «bosatte» seg i Nashville der festen var sentrert rundt Grand Ole Opry-røttene med klassisk country, bluesgrass og singer/songwriters midt mellom country og blues som J.J. Cale, mens Arne Skage danset oppover gatene i New Orleans under Mardi Gras med et sydende vell av voodoo-kraft, slidegitar-teknikker, r&b, zydeco, cajun, og bøttelokk-skramlende slide rock’n roll.
Om Arne Skage og Jonas Fjeld har et felles punkt ville det vært Captain Beefheart. Fjeld elsket den utfordrende og ukorrekte stilen til Captain Beefheart på 70-tallet, og en låt på dette albumet fra Arne Skage som heter «Gris gris» (veldig Dr John der, altså) kunne fint vært gjort av Captain Beefheart, kompet av en sulten Sonny Landreth. Ingen artist eller band i Norge gjør musikk som dette Arne trekker opp her, om en ikke ser mot elementer fra Daniel Eriksens siste glimrende album. Som Arne Skage nettopp har vært med å produsere!
Arne har sine røtter langt hjemmefra Flekkefjord. Fra et sydende New Orleans og sydstaten Louisiana der Dr Johns blues-gumbo levde i front for New Orleans musikkarv. En arv som er så mye mer enn blues. En arv som Shemekia Copeland hyllet Dr John for på hennes helt nye plate. 
Når en veteran som Arne Skage våger seg ut alene, og solodebuterer etter 30 år som «sideman», er det en spesiell anledning som for­tjener mye oppmerksomhet fra musikkelskere generelt og bluesfans spesielt. Han har mer enn 30 år som Reidar Larsens høyre hånd på slide, og på 90-tallet var han fast musiker for søskenduoen Eriksen den gang de var på alles lepper. Han har produsert blant andre Joe Rusi (Spellemannsnominert for «Who I am») og det siste glimrende albumet til Daniel Eriksen. Nå har han trådt inn i ringen alene. Det krever mot, og arbeidet med dette albumet har tatt Arne Skage to år. Det er derfor det heter «Procrastination Blues». Procrastination er ordet for «utsettelse». Men han ville inn i ringen til slutt.
Boogie woogie, swampblues, voodoo-krefter inspirert av et menykart der du finner zydeco og cajun­tradisjoner kokt sammen med et opptog av gospel, gatemusikken i New Orleans og møkkete slidegitar-blues inspirert av størrelser som Sonny Landreth garantert, og kanskje Anders Osborne og John Mooney, for å nevne et par navn der dette albumet hører hjemme. Og Dr Johns voodookraft kan tydeligvis også finnes i Norge. Bare hør en låt som «Nice and funkfried», klart en veldig Dr John­-inspirert funky blues som oser av kulturen i New Orleans.
Sonny Landreth var med på albumet til Daniel Eriksen, og det låter definitivt greasy slidegitar á la Sonny flere steder på Arne Skages debutalbum. Sjekk ut «Soul food mama». Det er masse grøde på dette albumet. Det spirer og gror i mange bed og mange retninger, som når du føler at du møter Tom Waits med tubaen sentralt bak den gritty vokalen. Tubapartiet er spilt av Dr Bekken, og opptaket ble gjort på et hotellrom under Blues in Hell i fjor. Sjekk ut «King of the hill» så skjønner du hvorfor jeg trekker frem Tom Waits i New Orleans-drakt. Plata er spilt inn hjemme i Norge i Flekkefjord, noe er delt over nettet med kontakter Arne Skage har i New Orleans og rundt om i Norge. Til slutt reiste han til New Orleans for å samle trådene, spille inn komp (bass/trommer), legge på keyboards og koring/vokal. 
Med seg i New Orleans har Arne hatt fine musikere som Terence Higgins (trommer, perkusjon) som kjennes fra Dirty Dozen Brazzband, Ani Difranco, Warren Haynes og Don Was. John Papa Gros (piano, Hammond B3, Wurlitzer & klavinett) som kjennes fra Little Feat, Anders Osborne og Raw Oyster Cult. René Coman (bass) som kjennes fra The Iguanas, Alex Chilton og Willy Deville. Steve Conn (trekkspill) som kjennes fra Sonny Landreth og Bonnie Raitt, samt kordamene Erica Falls, Leslie B. Smith og Tricia Bouttè som kjennes fra Galactic, Evangeline og Allen Toussaint. New Orleans har kommet for å bistå Arne Skage.
Ellers er det mye bistand fra gamlelandet. Arve Håland kommer med trekkspillet, Reidar Larsen med sitt piano, Lars Christian Narum med sitt Hammond B3, Atle Rakvåg med bass, Joe Rusi korer sammen med Inge Svege fra Minor Majority og Daniel Eriksen. Knut Hem har lagt på ekstra lag med trommer. 
Dett er en plate som har blitt svært variert, sammensatt av alt som finnes i New Orleans og på landsbygda i Louisiana, og du blir grepet av stemningen og trangen til å gå videre inn i neste «rom». Neste låt. Det er som med tidlig Dr John, John Mooney, Tom Waits, og de siste bluesplatene med Daniel Eriksen og Ledfoot. Sjelen, nerven, viljen til å gå egne veier og gjøre akkurat det som lyster preger Arne Skage. Dette er en plate som vokser veldig med litt lytting. 
Albumet gis ut 5. februar 2021.